Ultima Ora:Christine Lagarde: „Bătrânii trăiesc prea mult și este un risc pentru economia globală, trebuie făcut ceva”

Imbatranirea populatiei este o provocare cunoscuta. Si Fondul Monetar International ii acorda o analiza ampla in fiecare intalnire trimestriala. Ceea ce atrage atentia este agresivitatea si cruzimea cu care pune in relief problema. Fondul reclama, intre alte masuri, ca beneficiile sa fie reduse si varsta de pensionare sa fie prelungita din cauza „riscului de a trai mai mult decat era de asteptat”.

De asemenea, propune solutii de piata pentru a reduce acest „risc”. In ceea ce priveste economistii FMI, spaniolul José Viñals numeste „risc de longevitate”„Daca longevitatea creste cu trei ani peste ceea ce este prevazut, pana in 2050, costul imbatranirii – care deja este enorm pentru Guverne, intreprinderi, societati de asigurari si particulari – va creste cu 50% in economiile avansate luand ca referinta PIB-ul din 2010. Pentru tarile emergente, acest cost suplimentar ar fi de 25%. In termeni absoluti, costul prevazut va creste cu zeci de miliarde de dolari la scara globala. Acest lucru pune in pericol viabilitatea finantelor publice prin declansarea nivelurilor datoriei publice intr-o proportie similara. In paralel, este un risc pentru solvabilitatea entitatilor private.”

Dupa cum a explicat Viñals la conferinta de presa in care a prezentat raportul, „a trai mai mult este bine, dar are un risc financiar semnificativ. Ne va costa mai mult ca indivizi, corporatii si guverne. De aceea, trebuie sa ne ingrijoram acum pentru riscurile longevitatii, astfel incat costurile sa nu ne sufoce pe viitor„, a spus Viņals, seful Departamentului Piete de Capital.

Christine Lagarde”Batranii traiesc prea mult si este un risc pentru economia gñobala, trebuie facut ceva”

In 1750, speranta de viata in tarile Europei Occidentale nu ajungea la 40 de ani. Din 1900 a crescut ajungand la 80 de ani in 2010. La scala globala a trecut de la 48 in anii 1950 la 70 de ani in ultimul an de referinta. Dar ceea ce schimba calculele, conform FMI, este speranta de viata cand au implinit 60 de ani. Natiunile Unite prevad ca pentru 2050 speranta de viata, plecand de la aceasta varsta, 60 de ani, va creste cu 26 de ani in economiile avansate si cu 22 de ani in tarile in curs de dezvoltare. Traind mai mult populatia, va trebui sa se plateasca mai multe pensii si prestari la siguranta sociala. In acest caz pune ca exemplu planul de pensii private din SUA. „Companiile ar trebui sa-si multiplice contributiile de mai multe ori pentru a putea face fata acestor datorii suplimentare”, spune el. „Recunoasterea si atenuarea acestui risc este un proces care ar trebui lansat acum”.

Christine Lagarde, directoarea FMI, vrea ca reuniunea din primavara de la Washington sa serveasca pentru a privi inainte. In acest context, cere Guvernelor sa admita ca imbatranirea le poate crea probleme serioase in viitor si ca este un risc. Pentru a neutraliza efectele, recomanda combinarea cresterii varstei de pensionare cu alte masuri. Pentru prelungirea varstei de pensionare propune ca aceasta sa fie legata de speranta de viata, astfel ca numarul de ani in care pensionarul incaseaza pensia sa nu creasca. Dar asta nu e de ajuns. FMI crede ca trebuie luate si alte masuri, si intre ele, reducerea pensiilor, cresterea cotizatiilor si posibilitatea ca Statele membre sa angajeze asiguratori privati pentru a acoperi acest „risc pentru persoanele care traiesc mai mult decat se astepta”.

Economistii FMI prevad ca proprii cetateni sa-si creasca economiile prin planuri de pensii, recomanda chiar sa fie obligati sa contracteze utilizarea ipotecilor inverse, pentru care casa in proprietate este livrata Bancii in momentul decesului, in schimbul primirii pana la acea data a unui venit lunar pentru aceasta. Fondul solicita tarilor, de asemenea, o mai mare transparenta atunci cand raporteaza tendinta de imbatranire si modul in care se pregatesc sa finanteze pensionarea.

FMI conchide, reamintind ca toate aceste reforme „vor dura ani ca sa dea roade”, iar orice intarziere in acest proces va face dificila confruntarea cu aceasta provocare asa cum ar trebui. „A acorda atentie imbatranirii populatiei si riscului de longevitate suplimentara face parte din setul de reforme necesare pentru a restabili increderea in viabilitatea bilanturilor sectorului public si privat”.

Distribuie si prietenilor

Multumim!

Sursa: Karen Smith Blog, preluare dupa Alertas.eu

9 thoughts on “Ultima Ora:Christine Lagarde: „Bătrânii trăiesc prea mult și este un risc pentru economia globală, trebuie făcut ceva”

 1. Propagați niște prostii ca să-i speriați pe cei deja speriați. Despre criza pensiilor se știe, se scrie, se discută de ani și ani în Vest, unde lumea trăiește cât roata morii. Și da, guvernele trebuie să acționeze, să facă CEVA, cum tot pedalezi, dnule/dnă BBoyMitza pentru spaima lumii. Dar nu e vorba de lagăre de concentrare sau de pilula de final sau de soylent green – ci de prelungirea vârstei de pensionare etc.

 2. deocamdata pensionarii traiesc pe spinarea tinerilor care muncesc si le platesc pensia.merg gratis cu transportul public,disciminand tinerii care trebuie sa plateasca.prin urmare sunt o clasa parazita

  1. Pensionarii au muncit si platit taxe pentru pensia pe care o primesc. Paraziti sunt politicienii care produc doar jaf, acolo trebuie umblat la pierderi, ca sunt imense. Plus ca putinul de treaba din administratie e facut cu angajatii pe pile, multi incompetenti, de unde rezulta si o risipa prosteasca, adaugata peste furturile mentionate.

 3. NISTE DOBITOCI INDRACITI CEI CARE GINDESC ASA,SARACESC,BANCILE LORSI AVERILE STRINSECU HOTII,NUMAI RAMIN MULTI BANI IN CONTURILE LOR,DE PAFCA EI AR TRAII VESNIC

 4. Mă întreb…oare UNDE-I UMANITATEA acestor persoane care formulează aceste proiecte? Dar si a acelora care gândesc că pensionarii sunt o clasă parazitară? Nu sunt pensionarii, cei care au muncit si contribuit cu fonduri la rândul lor? Nu sunt oare părinții sau bunicii noștrii, cei care ne-au crescut, au făcut eforturi si sacrificii de ne-au întreținut??? Intrebati-vă câți din guvern, parlament si partidele politice își merită indemnizațiile uriașe care le primesc??? Intrebati-va, dacă ar rămâne numai un sfert din acesti “adevărați paraziți” care sunt la conducere, câte pensii s-ar putea aloca, pentru cei care au muncit 35-40 de ani şi merită pensii mai mari decât le au intr-adevăr? După părerea voastră…le-ați lua viața…ca să nu mai primească pensie??? Ce conștiință aveți???

 5. 1. Pensionarii au cotizat si salariu cote substantiale tocmai pentru a avea din ce se intretine dupa pensionare;2.Tinerii, pina au ajuns sa traiasca din salariu si sa tina \”in spinare\” pe pensionari, au crescut, s-au scolit si trait pe spatele acestora, atat in familie cat si la nivel social -si pensionarii au fost tineri care au contribuit cu munca lor la momentul potrivit!

 6. Stimat/a asperger,nu traim pe spinarea voastra,sau daca vrei ,la vremea noastra, au fost si pe spinarea noastra altii,pe care noi le respectam virsta si nu-i consideram \”clasa parazita\”.Nimeni nu va discrimineaza ci eventual dezavoiaza atitudinea voastra lipsita de bun simt.Probabil ca si tu ai parinti,de virsta noastra, a clasei parazite.Ar trebui sa-ti fie jena de cum gindesti.

 7. Si tu vei ajunge la varsta lor! Daca nu doresti acest lucru iti propun sa-ti pui capat zilelor ca sa nu intri in categoria acestei \\”clase parazite\\” Christine Lagarde, asa cum se vede in fotografie ,chiar intra in aceasta categorie, a \\”batranilor care o sa traiasca mult\\”

 8. Nu, pensionarii traiesc din pensia cu care au cotizat in toti anii de munca, pensie care este indexata la fluctuatiile cresterilor de pret si a altor parametri economici pe care nu-i enumar aici, pentru ca oricum nu ai intelege nimic, deja nu intelegi nimic.
  Tu cand vei fi batrin ce vei face…in afara sa tai frunze la caini…vei fi un parazit, unul gros si nesimtit.
  Daca nu cumva asta esti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box