Lazăr laudă PROCURORII, Iohannis ATACĂ „PENALII”. „Se încearcă în mod fals acreditarea ideii că procurorii sunt inamicii societății”

Augustin Lazăr, procurorul general al României, este cel care a deschis miercuri bilanţul Parchetului General pe 2017. Preşedintele Klaus Iohannis şi-a anunţat prezenţa, în vreme ce Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, se va afla la alt eveniment, care are loc la aceeaşi oră. Tudorel Toader a lipsit şi de la bilanţul DNA.

„Nimeni nu s-a gândit la destinatarul final al oricărei reforme și anume cetățeanul. Mă rog să nu vină dosarul Hexi Pharma la noi curând pentru că Înalta Curte nu are unde să-l depoziteze, nu are o sală și să ne rugăm la alte instanțe să ne ajute să judecăm dosarul. Acesta este realitatea din România!”, a declarat, prezentă la bilanț, Cristina Tarcea, șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Președintele Klaus Iohannis a avut un discurs dur la adresa politicienilor care încalcă legea și care pun sub semnul întrebării activitatea procurorilor, precizând că se încearcă o „intimidare” a acestora. De asemenea, Iohannis a afirmat că el este de partea celor care aplică legea.

„Observam o tot mai mare grija fata de soarta unor inculpati si condamnati penali. Se incearca in mod fals acreditarea ideii ca procurorii sunt inamicii societatii. Dimpotriva, procurorii sunt de aceeasi parte a baricadei cu cei care vor aplicarea legii, iar de partea cealalta se afla cativa indivizi certati cu legea care vor sa decredibilizeze justitia. Constituia nu prevede nicaieri dreptul la liniste pentru cei care incalca legea”, a spus Iohannis, la prezentarea raportului Parchetului General.

“A devenit un obicei în România să se dezbată intens activitatea procurorului. Sintagma din Contituțiee este faptul că procurorii sunt sub autoritatea Ministrului Justiției și nu în subordinea Ministrului Justiției”, a declarat Klaus Iohannis la bilnațul Parchetului General.

Bilanțul Parchetului General a început, Augustin Lazăr fiind cel care a vorbit primul despre munca procurorilor. Acesta a declarat că, în anul 2017, procurorii și-au îndeplinit cu profesionalism atribuțiile, vorbind despre independența justiției, dar și cea a procurorilor. Totodată, procurorul general a vorbit și despre inculpații care au fost achitați, mai exact 1037.

Procurorul general al României, a lăudat intervenţia CCR în vederea asigurării echilibrului şi separaţiei puterilor în stat, la bilanţul Parchetului General pe 2017.

“Pornind de la echilibrul dintre puterile statului, Ministerul Public a urmărit să colaboreze loial şi legal. E necesară a fi subliniată intervenţia CCR, care a fost chemată să soluţioneze conflicte de natură constituţională între autorităţile publice şi Ministerul Pubic. În context, menţionăm, ca titlu de exemplu, decizia CCR 611 din 3 oct 2017, care a consfiinţit că Parchetul de pe lângă ÎCCJ a acţionat legal când a apreciat că nu e cadru legal transmiterea unor dosare penale către o comisie parlamentară. Iată o contribuţie relevantă a Ministerului Public.”, a declarat procurorul general.

De cealaltă parte, procurorul general a susţinut că prevederile constituţionale şi legale asigură, în prezent, independenţa operaţională a procurorilor în luarea deciziilor şi împiedică imixtiuni sau ingerinţe ale altor autorităţi din afara puterii judecătoreşti.

“Procurorii se bucură de statutul de magistrat care le conferă în activitatea judiciară respectul şi autoritatea cuvenite, iar, în contrapondere, le atrage şi o mare responsabilitate. Atenţia publică permanent şi uneori insistent orientată către munca procurorilor a impus, alături de responsabilizarea amintită, asumarea unei conduite integre, a unei ţinute etice înalte care să faciliteze acceptarea de către societate fără rezerve a produsului activităţii Ministerului Public. În anul 2017, procurorii şi-au îndeplinit cu profesionalism atribuţiile legale, acţionând pentru apărarea ordinii de drept şi pentru protecţia drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Prevederile constituţionale şi legale asigură în prezent, în mod practic şi efectiv, independenţa operaţională a procurorilor în luarea deciziilor în activitatea judiciară şi împiedică imixtiuni sau ingerinţe ale altor autorităţi din afara puterii judecătoreşti”, a mai spus Lazăr.

Câte dosare au fost rezolvate în 2017

Acesta a mai declarat că în 2017 au fost rezolvate peste 500 de mii de dosare și că în același an au fost de rezolvat 1,7 milioane de dosare. Augustin Lazăr a mai precizat că abaterile rutiere sunt cele mai frecvente cauze din dosare.

Preşedintele Klaus Iohannis va fi prezent la eveniment, potrivit agendei publicate de Administraţia Prezidenţială. La precedentul bilanţ al instituţiei, şeful statului a lăudat activitatea Ministerului Public în anul 2016, afirmând că a contribuit la restabilirea încrederii cetăţenilor în justiţie, dar a atras atenţia că procurorii trebuie să rămână “loiali” normei potrivit căreia nimeni nu este mai presus de lege şi trebuie să respecte libertăţile şi drepturile cetăţenilor.

Tot atunci, preşedintele spunea că aşteaptă, “ca şi societatea românească, finalizarea anchetelor privind Revoluţia şi Mineriada, aşa cum scrie la carte: prin decizii clare şi cât mai rapide, temeinice şi legale”. Săptămâna trecută, la bilanţul DNA, Iohannis a subliniat că asistăm la manifestări virulente ale disperării în încercarea clară de a subordona justiţia politicului şi că integritatea magistraţilor trebuie să rămână standard de referinţă pentru societate.

În schimb, Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, va lipsi, cum a lipsit şi de la bilanţul DNA. De data aceasta nu a mai motivat că nu a primit raportul din timp, ci că va fi prezent la alt eveniment, la aceeaşi oră. Potrivit programului anunţat pe site-ul Ministerului Justiţiei, Tudorel Toader va merge miercuri, la ora 11.00, la întâlnirea cu membrii Comisiei pentru constituționalitate, libertăți civile şi monitorizare a executării hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului din Senat.

Ce a declarat recent Augustin Lazăr despre inculpații trimiși în judecată

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat recent, într-un interviu pentru AGERPRES, că 35% dintre inculpaţii trimişi în judecată anul trecut au încălcat legislaţia rutieră, principalele două cauze fiind “infrastructura rutieră primitivă, de acum 100 de ani”, dar şi comportamentul conducătorilor auto. “Inculpaţii trimişi în judecată anul trecut pentru infracţiuni la regimul siguranţei circulaţiei pe drumurile publice reprezintă 35% din totalul inculpaţilor trimişi în judecată. La fiecare 100 de inculpaţi, 35 sunt trimişi în judecată pentru aceste fapte. (…) Circulăm pe o infrastructură rutieră primitivă, de acum 100 de ani. (…) Din păcate, numărul de infracţiuni comise de tineri şi de minori este în creştere. Este o altă veste rea”, a afirmat procurorul general. Augustin Lazăr a menţionat că au crescut şi faptele de violenţă în familie, dar şi infracţiunile săvârşite de minori, una dintre cauze fiind faptul că părinţii pleacă la muncă în străinătate, iar copiii rămân în grija vecinilor sau a unor rude mai îndepărtate.

Toader, MARELE ABSENT de astăzi…

Tudorel Toader pare să fie marele absent de miercuri, de la ora 11:00, la Cercul Militar Naţional – Sala de Marmură, acolo unde va avea loc prezentarea Raportului de activitate al Ministerului Public pe anul 2017. Reamintim că ministrul Justiției a lipsit și de la prezentarea bilanțului DNA pe 2017.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat pentru stiripesurse.ro că nu va participa la evenimentul organizat de PÎCCJ. Ministrul Justiţiei nu a participat nici săptămâna trecută la bilanţul DNA pe anul 2017.

Ministrul Toader a confirmat că a primit raportul de activitate al Parchetului General, care cuprinde şi rapoartele DNA şi DIICOT pe anul 2017. Potrivit legii, raportul trebuie înaintat ministrului până la sfârşitul lunii februarie. În baza aceleiaşi legi, ministrul Justiţiei trebuie să prezinte propria evaluare asupra raportului PÎCCJ în plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului. Tudorel Toader a mai declarat pentru că nu s-a stabilit încă data la care se va prezenta raportul în Parlament.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că îl susţine fără niciun fel de ezitare pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, iar raportul prezentat de acesta (referitor la managementul DNA – n.r.) nu poate fi combătut de cineva de bună credinţă. Preşedintele PSD spune că a ţinut să facă precizarea referitoare la ministrul Justiţiei pentru că au fost “o avalanşă de critici împotriva dumnealui”, inclusiv ştiri despre o posibilă remaniere.

Distribuie si prietenilor
Multumim!

SURSĂ FOTO: Răzvan Vălcăneanțu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box