Harta preţurilor la terenurile agricole.Cat cost un hectar de pamant in fiecare judet…

* tarifele practicate pentru suprafeţele agricole din Moldova au crescut în ultimul an cu peste 20%, iar cererea este pe acelaşi trend * în medie, în regiune, un hectar ajunge la 1.900 de euro * agenţii imobiliari explică care sunt condiţiile pentru ca astfel de terenuri să capete valoare

Interesul tot mai mare al investitorilor pentru domeniul agricol se reflectă în preţul terenurilor care a crescut constant în ultimii ani. Astfel, dacă în medie, în Moldova, în 2012, un hectar de teren se vindea cu 1.550 de euro, acum a ajuns la 1.900 de euro. Creşterea preţului este constantă, iar investitorii care vor suprafeţe mari sunt tot mai numeroşi. La nivelul judeţului Iaşi, agenţii imobiliari susţin că au numeroase cereri, dar că se găsesc tot mai greu terenuri agricole compacte. „Condiţiile celor care caută terenuri agricole sunt: să fie suprafeţe cât mai compacte şi solul să fie bun pentru agricultură. Utilităţile, accesul nu prea mai contează“, a explicat Tudor Stoica, agent imobiliar la Terra Real Estate din Iaşi. Acesta a afirmat că în ultimul an preţul la astfel de terenuri a crescut semnificativ. „Dacă în februarie 2012, 50 de hectare se vindeau cu 60.000 de euro, respectiv 1.200 de euro pe hectar, acum s-a ajuns şi la 2.000 de euro pe hectar, dacă este o suprafaţă compactă şi productivă. Din păcate, nu se mai găsesc suprafeţe compacte“, a detaliat agentul imobiliar.

Analiză înainte de a cumpăra terenurile
La Bacău, pe lângă numeroasele anunţuri cu terenuri parcelate pentru construit case, se strecoară şi câteva privind terenurile agricole, dar nu vizează suprafeţe mari. Spre exemplu, un băcăuan vinde în satul Godineşti, comuna Vultureni, într-o zonă săracă a judeţului, 4,6 hectare de păşune şi teren la preţul de 2.500 de euro, negociabil. La Sascut, un hectar de teren extravilan se vinde cu 3.000 de euro, iar la Prăjeşti, la circa 25 de km de oraş, se vinde cu 5 euro/mp. „Preţul depinde de zonă, de cât de aproape este de oraş, de localitate, cât de este de fertil, dacă este aproape de o sursă de apă şi poate fi irigat ori este pretabil pentru un iaz. Este greu să stabileşti nişte valori maxime şi minime. Oricum cei mai interesaţi sunt cei care fac agricultură. Cert este că atunci când vrei să tranzacţionezi se face o analiză mai amplă“, a explicat Sebi Ionescu, agent imobiliar la Agenţia Imobiliară Apollon din Bacău.

Estimări: 5.000 de euro hectarul
În prezent, în judeţul Vaslui un hectar de teren arabil se vinde cu preţuri care variază între 2.500 şi 4.500 de lei. Investitorii străini au început să dea târcoale terenurilor agricole din judeţ. Până la începutul acestui an, 14 agenţi din străinătate au achiziţionat 1.306 ha de teren arabil, iar anul viitor se estimează că vor fi achiziţionate de străini circa 5.000 de hectare. Printre cele mai atractive comune s-au numărat Vetrişoaia, Griviţa, Duda Epureni, Codăeşti, Albeşti, Fălciu. Cele mai scumpe suprafeţe sunt însă pe Valea Prutului. În comuna Vetrişoaia primarul Vasile Puiu a spus că un ha de teren se vinde cu 3.500 de euro, dar şi aşa sunt greu de găsit suprafeţe. „Un hectar de teren în judeţ, dacă nu este compact, costă 1.000-1.500 de euro, iar dacă este compact costă 3.000-3.500 sau chiar mai mult”, a spus Cornel Timofte, proprietarul unei agenţii imobiliare din Botoşani. În ultimii ani, preţurile terenurilor agricole din Botoşani au crescut constant, în urmă cu trei-patru ani un hectar nu depăşea 2.000-2.500 de euro. Cei din piaţa imobiliară se aşteaptă ca, în viitor, preţul terenului agricol din judeţul Botoşani să sară de 5.000 de euro hectarul.

Grupaj coordonat de Alina Stan

Preţurile terenurilor agricole din Neamţ fac cu ochiul investitorilor străini. „Sunt cereri de la israelieni, nemţi, olandezi, belgieni, dar ei vor suprafeţe mari, compacte, între 50 şi 200 de hectare. Străinii lucrează prin intermediari români, care vin şi se interesează de terenuri. Preţurile oferite sunt destul de mici, între 2.000 şi 3.500 euro pe hectar. Problema este că nu prea se mai găsesc suprafeţe mari de teren. Unii achiziţionează terenurile arabile la hectar şi le compactează“, a spus Liliana Ilaşi de la Agentia Imobiliară „Liliana Best“. Cele mai căutate terenuri arabile sunt cele din zonele de câmpie şi de deal ale judeţului.

Distribuie si prietenilor

Multumim!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box