Friday, 23 February 2018

header image

Descoperire uriasa in Egipt! Arheologii anunta ca au gasit mormantul sotiei lui Tutankhamon

Daca in mormant va fi gasita mumia reginei, aceasta va fi una dintre cele mai importante descoperiri arheologice.

Daca mormantul identificat in Valea Regilor ii apartine cu adevarat lui Ankhesenamun, sotia si sora lui Tutankhamon, descoperirea va fi una dintre cele mai importante din ultimii ani.

Acest lucru va ajuta si la elucidarea misterului ce inconjoara brusca disparitie din istorie a tinerei regine. Ankhesenamun nu a mai fost mentionata in niciun document oficial, dupa ce s-a casatorit a doua oara.

Istoricii spun ca Ankhesenamun, care era adolescenta cand a murit, a avut o soarta tragica, fiind obligata sa se marite cu tatal ei, cu bunicul ei si cu fratele vitreg, Tutankhamon, conform traditiei din Egiptul antic.

Arheologii au inceput deja sapaturile la mormantul care i-ar putea apartine. Situl a fost descoperit in iulie 2017 si se afla chiar langa mormantul faraonului Ay, urmasul la tron al lui Tutankhamon, si bunicul acestuia.

Printesa Ankhesenamun s-a nascut in 1348 i.e.n. si a fost a treia fiica a faraonului Akhnaton si a celebrei regine Nefertiti. Tutankhamon a fost fratele ei vitreg.

Cei doi frati s-au casatorit cand Tutankhamon a devenit faraon, la varsta de numai 9 ani, dupa moartea tatalui sau.

Istoricii nu au informatii foarte clare despre viata printesei, insa unii cred ca dupa moartea lui Tutankhamon ea s-a casatorit cu bunicul ei, Ay.

Altii sustin ca ar fi fost maritata si cu tatal ei, lucru considerat normal in familiile regale din Egiptul antic.

Desi Tutankhamona domnit numai 9 ani si este considerat un faraon neinsemnat din punct de vedere istoric, el a devenit celebru dupa ce Howard Carter i-a descoperit mormantul, in anul 1922 (vezi foto).

Distribuie si prietenilor

Multumim!

Sursa foto: Getty Images

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box