Ce se petrece in corpul tau cand faci DUS cu APA RECE!?

Dusurile reci sunt benefice pentru sanatatea noastra, fiind recomandate de majoritatea specialistilor. Site-ul effectivefitnessprograms.com a realizat un top cu zece beneficii ale dusurilor cu apa rece asupra organismului uman:

10. Stimuleaza productia de hormoni

 

Studii desfasurate in diferite tari au demonstrat efectul pozitiv al apei reci asupra testiculelor. Ca rezultat, productia de testosteron este marita, cresterea libidoului si fertilitatea.

9. Creste energia si buna dispozitie

Un dus rece foarte rapid te energizeaza pentru intreaga zi. Apa rece imbunatateste circulatia si are efecte incredibile asupra starii de spirit.

8.Pastreaza parul si pielea sanatoase

Este bine cunoscut faptul ca apa fierbinte usuca pielea si scalpul. Apa rece are un efect total opus, oferind stralucire parului si pielii.

7. Respiratie profunda

Ca efect al dusurilor cu apa rece, veti observa ca respiratia devine foarte profunda, se adanceste. Acest efect este asemanator cu un exercitu intens asupra plamanilor tai, acesti hranindu-se cu oxigenul de care au nevoie. Este bine cunoscut faptul ca nu ne folosim plamanii la capacitate maxima in viata de zi cu zi.

6. Imbunatateste circulatia limfatica

Spre deosebire de sistemul cardio-vascular, sistemul limfatic nu are o inima, acesta depinde de miscarea muschilor si articulatilor. Dusurile reci au efect asupra contractarii musculare iar in consecinta asupra sistemului limfatic.

5. Amelioreaza depresia

Studii rececente au demonstrat ca dusurile reci combat depresia.Ele ajuta la stimularea productiei de neroadrenatina, un neurotransmitator care lupta impotriva depresiei.

4. Stimuleaza scaderea in greutate

Cercetatorii stiintifici au descoperit ca prin expunerea la frig, in cazul nostru dusurile reci, grasimie rea este transformata in grasime buna. De asemenea, metabolismul devine mai rapid si mai eficient.

3. Regleaza temperatura corpului

Daca aveti extremitatile reci in general sau daca transpirati abundent incercati un dus rece.

2. Inbunatateste circulatia sanguina

Efectul imediat al dusului cu apa rece este imbunatatirea circulatiei sangelui. Daca ai probleme cu circulatia, dusurile reci sunt solutia. Una dintre cele mai bune variante sunt asa numitele “dusuri scotiene. Alterneaza apa rece cu apa calda in timpul dusului.

1. Intareste imunitatea

Dusurile reci sunt arma perfecta impotriva infectiilor virale si bacteriene cu care corpul nostru este amenintat frecvent. Cercetatorii stiintifici au studiat efectul dusurilor reci asupra sanatatii pe sportivii de performanta. Timp de doua luni, de trei ori pe saptamana, acestia au facut baie in apa rece, de 14 grade Celsius. Acestia au descoperit ca nivelul celulelor albe din sange este considerabil mai crescut. Celulele albe sunt soldatii organismului care lupta impotriva bacteriilor si infectiilor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box